Neslyšící pár z Chomutova se vymanil z rodinných dluhů a opět bojuje s dalšími

Server Novinky.cz nedávno zveřejnil reálný příběh rodiny z Chomutova, v níž se neslyšící Markéta a Martin se dvěma svými dětmi dostali ven z životních trablů díky aktivnímu přístupu Martina a spolupráci Armády spásy s tlumočnicí českého znakového jazyka.

Jak to vše začalo?  
Neslyšící pár, neslyšící Martin (40 let) a neslyšící Markéta (24 let), založil rodinu před 4 lety. S malou dcerou Andělkou žili zpočátku v Chomutově u matky Markéty v jedné domácnosti s matčinou rodinou (jejím přítelem a jeho synem). Neslyšící Markéta byla díky svému sluchovému postižení a komunikaci silně závislá na své matce, na což doplatila později, když podepsala na pokyn matky nevýhodný úvěr. Úvěr byl vytvořen na pokrytí matčiných dluhů vůči energetické společnosti. Aby toho nebylo málo, babička si nechala svěřit Andělku do své péče kvůli údajnému zanedbání péče rodičů o dceru a odstěhovala se s ní do Mostu. Hrozilo, že neslyšící pár zůstane na ulici, navíc s dluhy na krku.  
Neslyšící rodiče s dětmi (Foto: Novinky.cz)  
Aktivní přístup otce  
Neslyšící pár se stal klienty Armády spásy. Díky spolupráci se sociálními pracovníky z Armády spásy se jim naskytla nadějná budoucnost v podobě sociálního bydlení. Pracovníci je učili rodičovským kompetencím a pomáhali s řešením finanční problematiky. Komunikačního prostředníka jim dělala tlumočnice českého znakového jazyka Eva Žáčková ze SNN ČR, z.s. – krajská organizace Ústeckého kraje, p.s. Neslyšící Martin...

 

Klíčová slova: