Respektování a pochopení potřeb zrakově postiženého

Tento text přináší opět vhled do situací života bez zrakové kontroly. Jsou to příklady odžité od lidí, se kterými i já sdílím podobné zkušenosti.

Emoce a prožitek

Ráda bych opět zdůraznila, že v mých textech nejde o to, abych ukazovala na nedostatky těch, kteří nemají zrakové postižení či abych upozornila na to, co dělají špatně. Cílem je realisticky zprostředkovat pocity, zážitky anebo pochody mysli těch, kteří stále překonávají překážky v podobě světa, který nemohou vidět. A tak jsou pro ně některé jeho záležitosti složitější a náročnější.

Musejí denní aktivity provádět svým specifickým způsobem, což se pak potká svět vidícího a nevidomého, který se ne vždy musí setkat na stejné vlně. A tak píšu texty jako zpověď těch, kterých se to týká, aby intaktní veřejnost měla tušení, co lze při ztrátě zraku prožívat.

Píšu je také proto, aby ti, kteří mají podobné zkušenosti či zážitky věděli, že nejsou ojedinělými jedinci, kteří takové situace prožili. A v neposlední řadě proto, aby texty nějakým způsobem předcházely nepříjemným komunikačním šumům tak, aby oba světy našly mezi sebou pochopení, toleranci a respekt. Je totiž třeba, aby na vzájemném pochopení pracoval ten, co nevidí, ale i ten, co vidí. Vždy probíhá interakce...

 

 

Klíčová slova: