Strastiplná cesta k řidičskému průkazu pro řidiče se sluchovým postižením

Získat řidičský průkaz není pro některé neslyšící zájemce snadné. Řešením má být nový metodický manuál pro autoškoly, podněcující spolupráci se zájemci se specifickými potřebami, řidiči se sluchovým postižením. Dle ombudsmana totiž všichni mají právo na osobní mobilitu.

Výzkumné šetření ombudsmana  
Ombudsman nedávno zveřejnil tiskovou zprávu na téma autoškoly a jejich přístup k řidičům se sluchovým postižením. Chybějící pravidla pro dorozumívání s neslyšícími zájemci o řidičský průkaz a neznalost problematiky sluchového postižení mohou za to, že některé autoškoly dokonce zájemce se sluchovým postižením výslovně odmítají. Tím ale dochází k nerovnému přístupu k získání řidičského oprávnění.  
Ilustrační foto řidiče za volantem (Foto: Pixabay.com)  
Problémy s řidičským průkazem  
Konkrétní životní příběh prozradil neslyšící Robert Jungmann, který je zaměstnancem Kanceláře veřejného ochránce práv a který měl peripetie s absolvováním samotné zkoušky. Zkušební komisař seděl za ním a on coby neslyšící řidič mu nerozuměl. Zkoušku tak napoprvé neudělal. Dále se ombudsman v roce 2020 zabýval případem neslyšící ženy, která v Praze nemohla najít žádnou autoškolu, která by ji přijala...

 

Klíčová slova: