APSS: Nejlepší inovativní přístupy v sociálních službách za rok 2023

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR) vyhlásila ve středu 26. června spolu se všemi kraji a Nadačním fondem Škoda Auto nejlepší inovativní projekty v sociálních službách. Ve 2. ročníku soutěže Cena inovace v sociálních službách zvítězilo celkem pět projektů z celé České republiky, které do každodenní praxe poskytovatelů sociálních služeb a krajských úřadů vnesly nadstandardní, inovativní či výjimečný přístup.
Se svými inovativními přístupy se do soutěže Cena inovace v sociálních službách přihlásilo celkem 43 projektů, z toho bylo 38 záměrů od poskytovatelů sociálních služeb a 5 záměrů krajských. Odborná porota složená z Jiřího Horeckého, prezidenta APSS ČR, Mariana Jurečky, ministra práce a sociálních věcí, Vítězslava Schreka, předsedy Komise Rady Asociace krajů ČR pro sociální věci, Ladislava Kučery, ředitele Nadačního fondu Škoda Auto, a Daniely Luskové, viceprezidentky APSS ČR pro kvalitu sociálních služeb, vybrala nejlepší inovativní záměry v 5 kategoriích: Krajské úřady, Nastavení procesů v organizaci, Deinstitucionalizace v sociálních službách, Péče v sociálních službách, Využití technologií v sociálních službách.
Zvítězily inovace zaměřené na komplexní řešení otázky autismu v Kraji Vysočina, začlenění psychologického týmu jako běžné součásti péče o klienty domova pro seniory, přeměnu ústavu v prostupné komunitní pobytové služby, využití terapeutické zahrady k sebeurčení klientů či usnadnění života dětem s dětskou mozkovou obrnou za pomoci oční kamery.
Jiří Horecký k ocenění řekl: "Inovace sociálních služeb, tj. nové přístupy, nápady, řešení a systémy, jsou jednou z mála odpovědí na budoucí výzvy či problémy sociálních služeb. Inovace jsou...

 

Klíčová slova: