Léčba roztroušené sklerózy

 
ČT 1

18:00 Události v regionech - Brno 25
Barbora MEZNÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Počet nemocných s roztroušenou sklerózou, tedy s chronickým onemocněním centrální nervové soustavy přibývá. Diagnózu si v Česku každoročně vyslechne až 800 lidí. Kvůli zvýšené poptávce proto přišly Lázně v Luhačovicích na Zlínsku s novou rehabilitační péčí, čtyřtýdenní léčbu zcela hradí pojišťovny.
Vendula MACHŮ, redaktorka
--------------------
Před čtyřmi lety přestal Dalibor Toman mluvit a chodit. Po dvou dnech v nemocnici se od lékařů dozvěděl, že onemocněl roztroušenou sklerózou.
Dalibor TOMAN, pacient
--------------------
Umí vypnout a já vlastně tě musím se i přizpůsobit, takže jsem musel změnit i životní způsob, životní styl, dokonce jsem se změnil i zaměstnání, mám trošku problém s řečí a zhoršil se mě zrak.
Vendula MACHŮ, redaktorka
--------------------
Lázně v Luhačovicích právě pro lidi s tímto autoimunitním onemocněním, kdy tělo napadá vlastní tkáně, nabízí nový léčebný pobyt.
Petr PŠENICA, hlavní lékař, Lázně Luhačovice
--------------------
Využívají se jak fyzioterapie, tak procedury s přírodním léčivým zdrojem. Je to zejména uhličitá koupel, kdy působení naší přírodní minerální vody má příznivý vliv na prokrvení nervových i svalových struktur.
Vendula MACHŮ, redaktorka
--------------------
Procedury tak u nemocných podporují uvolnění svalů nebo zlepšení pohybu. O pacienty s roztroušenou sklerózou se v rámci tuzemska stará celkem 15 specializovaných center, jedno z nich sídlí i ve zlínské krajské nemocnici Tomáše Bati. To se aktuálně stará o téměř 500 pacientů. Celorepublikově počet nemocných přibývá. Nejviditelnější nárůst je mezi čtyřicátníky a padesátníky.
Věra KAFKOVÁ, lékařka, neurologické oddělení, KNTB ve Zlíně
--------------------
Důvodem bude to, že dokážeme lépe diagnostikovat, že ten záchyt je mnohem větší, jsou lepší diagnostické možnosti i včasné. Dalším důvodem bude určitě způsob života životní prostředí.
Vendula MACHŮ, redaktorka
--------------------

Podle lékařů se onemocnění nedá stoprocentně předcházet. Roztroušenou sklerózu způsobuje jak genetika, tak třeba nízká hladina vitaminu D nebo špatné stravování. Naopak pomáhá dostatek pohybu nebo konzumace ryb. Vendula Machů, Česká televize, Luhačovice.
 
Klíčová slova: