Státní pomoc pro handicapované: Přehled a pár tipů

Pokud je člověk zdravý, měl by se o sebe postarat sám. Pokud ale není, a je jakkoliv handicapovaný, měl by mu stát nějakým způsobem ulehčit a pomoci. Jakou má vlastně handicapovaný podporu?
Ať už se člověk s handicapem narodí, nebo se mu v průběhu života stane nehoda, či závažně onemocní, rozhodně takový život není vůbec snadný, v porovnání s tím, když je člověk zdravý. Druhů různých postižení je mnoho, jedno ale mají společné. Takový člověk vyžaduje mnohonásobně víc péče, která je nejen fyzicky náročná, ale i psychicky a finančně. Sami jsme nabyli bohatých zkušeností, kdy jsme se u syna dozvěděli diagnózu autismu.
Stát nabízí mnoho různých variant, jak takovému člověku alespoň trochu ulehčit. Jaké jsou tedy možnosti podpory ze strany státu? Je jich hned několik. Invalidní důchod, příspěvek na péči, průkaz OZP, příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku. Celkově jsme byli nuceni sepsat 2 odvolání, než jsme docílili správného posouzení. O příspěvku na péči jsem celkem podrobně psal zde. Nyní si rozebereme ostatní formy pomoci.
Invalidní důchod
Jedná se o jeden ze 4 důchodů českého důchodového systému. Vyplácí se osobám, kterým z důvodu nepříznivého zdravotního stavu poklesla pracovní schopnost. Dělí se na celkem 3 stupně:
1. stupeň - pokles o 35 % až 49 %
2. stupeň - pokles o 50 % až 69 %
3. stupeň - pokles o 70 % a více.
Podmínky nároku jsou stanoveny v zákoně č. 155/1995 Sb
Pro nárok na invalidní důchod je třeba splnit stanovené podmínky. Jednou z nich je tzv. zjištění invalidity, jemuž předchází proces posuzování zdravotního stavu. Další nezbytnou podmínkou je potřebná doba pojištění, která se zjišťuje z období před vznikem invalidity. Doba pojištění se nevyžaduje pouze...

 

Klíčová slova: