Soumrak nad neslyšícími autoškoláky

Nedávno jsem se dozvěděl o rozšíření řidičských průkazů pro různá vozidla, například nákladní vozy pro neslyšící.
Na ministerstvu dopravy se konala jednání se zástupci nevládních organizací neslyšících, kteří byli doprovázeni členem vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením. Tyto jednání byla úspěšná, ale aktualizované informace byly nejasné. Letos také ochránce veřejných práv oznámil, že se více zabývají úlohou jak zákoníkem dopravy, tak Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením v kontextu inkluzivního rámce.  
Po 50 a více letech špatných zkušeností, kdy se často jednalo o nefinanční úplatky nebo kamarádšofty, je patrné, že systém potřebuje změny. Přesto vím, že tehdejší neslyšící absolventi autoškol měli jen minimální znalosti, kromě dopravních značek a motorů. Je však zajímavé, že jejich účast při haváriích nebo nehodách nebyla vysoká. Neslyšící řidiči mají zvýšenou pozornost a cítí se za volantem jako orel, což přispívá k jejich bezpečnosti na silnicích.  
V zákoníku dopravy se doporučuje konstruktivní přístup, aby se pravidla kosmeticky upravila a sjednotila, což by vedlo k vhodnému mechanismu, který by zabránil diskriminaci v oblasti osobní mobility. Tím by byl zajištěn rovný přístup k získání řidičského oprávnění. Dokud se tyto otázky nevyřeší, může docházet k legislativnímu porušení a sociálnímu vyloučení. Problém v zákoníku dopravy je spojen s instruktory autoškol, kteří sestavují pravidla pro zkoušky. V praxi některé autoškoly zájemce odmítají.  
A velká otázka zní, zda budou autoškoly při testech či zkouškách připraveny zajistit manuální výuku a jak připravit projekt financování překladů v ČZJ (v českém znakovém jazyce) a ČJ (českém jazyce) v rámci digitální politiky, aby zájemci z řad neslyšících mohli komunikovat s podporou manuálních instruktorů. Tito instruktoři by měli rozumět specifickým problémům osob se sluchovým postižením.  
S přidáním zajímavější aktuality po špatných zkušenostech s geografickými státy, například v Polsku, kde bylo odmítnuto přihlášení zájemců se sluchovým postižením na autoškoly kvůli zdravotním omezením. Zvláště ministerstvo zdravotnictví brzdilo jejich audifontrický přístup k získání řidičského...

 

Klíčová slova: