Čtyřletý Tedík bojuje s dětskou mozkovou obrnou. Pořád věříme v zázrak, říká jeho matka

Tedík je čtyřletý chlapeček, který se potýká s dětskou mozkovou obrnou. Po porodu nedýchal, později musel být opakovaně resuscitován. Rodiče o něj chtějí za každou cenu pečovat sami doma a stále věří ve zlepšení stavu. Přečtěte si jejich příběh.
Manželé Zůnovi čekali zdravého chlapečka. Narodil se ve 39. týdnu, takže byl donošené miminko. "Vůbec netušíme, kolik po narození vážil nebo měřil. To v tu chvíli nebylo vůbec důležité, protože nedýchal. Byl okamžitě převezen na JIRP, podstoupil hypotermii - v umělém spánku mu snížili tělesnou teplotu o několik stupňů. Cílem tohoto postupu je zachránit v mozku, co jde. Nebylo ale vůbec jisté, že přežije noc," vzpomínají.  
Když se narodil, nedýchalZoufalí rodiče seděli u postýlky a drželi novorozence za ruku. Těšili se, že ho po třech dnech začnou lékaři probouzet. Jenže když konečně začali snižovat dávky sedativ, nic se nedělo. "Neměl žádné viditelné projevy, reflexy, samostatné dýchání, pohyby, nic. Byl to šok. Do toho všeho přišla první vlna covidu a zákaz návštěv. Nic horšího jsme v životě nezažili. Nemohli jsme u něho být a doufat, že vnímá naši lásku a že mu to dodá sílu bojovat," popisuje hroznou dobu maminka.  
Když se po několika týdnech začalo vše uvolňovat a rodiče s ním mohli být alespoň 15 minut denně, bylo jim řečeno, že se dítě neobejde bez tracheostomie. Lékaři se snažili, aby byl bez ventilace...

 

Klíčová slova: