Česká republika má vicemistryni Evropy mezi nevidomými šachistkami!

Obrovský úspěch zaznamenala Taťána Polnarová na evropském šampionátu v šachu nevidomých. V rumunské Ploiesti se ve dnech 16. až 24. června konal šachový turnaj IBCA European Individual chess Championship 2024. V akci bylo celkem 63 zrakově postižených hráčů a hráček z 22 zemí Evropy.
Turnaj se hrál Švýcarským systémem 9 kol s časem na partii 2 hodiny + 30 sekund za tah. Pohled do startovní listiny ukázal, že přijeli ti nejlepší zrakově handicapovaní z celé Evropy. Osm šachistů a šachistek mělo velmistrovské tituly a průměrná výkonnost soupeře byla 1868 ELO.  
Českou republiku reprezentovali manželé Polnarovi. Taťána (1662 ELO) dostala startovní číslo 60 a Josef (1762 ELO) obdržel startovní číslo 49. Švýcarský systém turnaje byl neúprosný, v prvním kole budou oba hrát s hráči z první poloviny startovního pole. Po dlouhých bojích oba prohráli. To je ale nezlomilo a pustili se s vervou do dalších kol.  
Los soupeřů pro Táňu do konce turnaje byl neúprosný, hrála s hráči s výkonností vyšší o 200 ELO bodů. Díky přípravě na každou partii a životní formě jim byla rovnocennou soupeřkou. Na konci turnaje byla s 4, 5 body velmi spokojená. Její výkonost na turnaji dosáhla hodnoty 1866 ELO, svým výkonem se zlepšila o 204 ELO bodů a do světového žebříčku si připsala 46, 6 ELO bodů. V celkovém pořadí skončila na 37. místě a stala se druhou nejlepší zrakově handicapovanou ženou Evropy za ukrajinskou velmistryní Zsiltzova Lisenko-Lubov, která získala shodný počet bodů, ale měla lepší pomocné hodnocení.  
Josefovi soupeři v průběhu turnaje dosahovali výkonnosti 1847 ELO bodů. Vzhledem k tomu, že jel s Táňou sám bez podpory trenéra, ujal se té role sám. Což se v průběhu turnaje ukázalo jako šťastná volba, protože třikrát hrál s Táninými soupeři. Předpartiová příprava a analýza partií po každém kole mu pomohla nad těmito soupeři získat výhodu, kterou ve dvou případech přetavil v bodový zisk. Celkově...

 

Klíčová slova: