S kochleárními implantáty na basketbalovém hřišti

4. července 2024 Úspěšný americký basketbalový hráč ztratil sluch a nyní trénuje mládež
Antonio Anderson sklidil během své basketbalové dráhy na vysoké škole víc vítězství než kdy kdo před ním. V pouhých 20 letech se u něj ale objevily problémy se zrakem a později ztratil sluch. To zkrátilo jeho kariéru profesionálního hráče – ale ne jeho vášeň pro hru. Přinášíme vám překlad jeho článku, ve kterém Antonio vlastními slovy vypráví svůj životní příběh.  
Vyrůstal jsem ve městě Lynn ve státě Massachusetts. Nikdy jsem moc nepřemýšlel o svých pěti smyslech, prostě jsem je měl.  
Sportování bylo v mojí komunitě důležité. Věnovali jsme se sportu, abychom se nedostali do problémů – chodilo to totiž tak, že jste se stali členem buď sportovního týmu nebo členem gangu. Naštěstí můj starší bratr a strýc hráli basketbal a hned na začátku mi ukázali, že se dá basketbal využít tak, abychom se dostali z našeho rodného města.  
A přesně to jsem udělal. Na střední škole jsem byl na náboru označen za nejlépe hodnoceného hráče v basketbalovém okruhu AAU (Svaz amatérské atletiky – pozn. redakce ) a dokonce jsem vyhrál turnaj Nejhodnotnější hráč nad Kevinem Durantem (profesionální basketbalista, nyní v americké basketbalové lize NBA). Zavázal jsem se hrát za Johna Calipariho na University of Memphis.  
Memphis se stal mým druhým domovem a město mě přijalo na hřišti i mimo něj. Nyní přichází ta část, kde se musím trochu pochlubit svými vyznamenáními na University of Memphis, takže mi to prosím dovolte. Za čtyři roky mého působení na University of Memphis byl náš rekord 137–14, čímž jsem se stal nejúspěšnějším hráčem v historii basketbalové divize 1 NCAA. Dodnes jsem držitelem rekordu nejvíce vítězství zaznamenaných ve čtyřleté vysokoškolské kariéře. Odehrál jsem také nejvíce minut v historii basketbalu...

 

Klíčová slova: