Maminka prosí o pomoc pro Šarlotku, která trpí autismem a těžkou mentální retardací. Těžko si někdo umí představit to vypětí a vyčerpání, říká

Péče o dítě s postižením není snadná. O to více, když vyžaduje vaši péči 24 hodin denně, chybí vám spánek nebo mít jakékoliv vlastní zájmy a koníčky. O to složitější vše je, když se staráte o dvě další děti a rodinu živí jeden plat, ten otcův, jelikož matka kvůli neustálé nikdy nekončící péči o dítě s postižením nemůže chodit do práce.
 Přesně to je příběh rodičů čtyřleté Šarlotky, která trpí autismem a těžkou mentální retardací. Její rodina nyní založila sbírku, aby si mohli pořídit auto, kterým budou Šarlotku moct vozit po všech lékařích a specialistech, kam musí pravidelně docházet, zároveň také do speciální školky, kam od září nastoupí. Zároveň je důležité, aby se do něj vešel speciální kočárek, který je větší než běžné kočárky pro batolata.
Šarlotka bohužel nemůže jezdit běžnou městskou a meziměstskou hromadnou dopravou, protože ji stísněný prostor, hluk a velké množství lidí stresuje a cestu nezvládne.
Rodičům se bohužel ve sbírce nedaří vůbec nic vybrat, a tak se Šarlotčin dědeček Richard obrátil na náš magazín, jestli bychom s příběhem Šarlotky neseznámili více lidí. My jsme sbírku na portále charitativní organizace Znesnáze ověřili a Šarlotřin příběh se rozhodli našim čtenářům přiblížit prostřednictvím rozhovoru s její maminkou. Také se v něm dozvíte například, proč by jim auto tolik pomohlo.
Foto: Znensáse, Se souhlasem rodiny Šarlotky
Jaký stupně autismu Šarlotka má? A jak se u ní začal autismus s mentálním postižením projevovat?
Šarlotka má nízkofunkční autismus a těžkou mentální retardaci, opožděný vývoj a řečovou dysfázií. Jedná se o ten nejtěžší stupeň autismu. Začalo se to projevovat už po druhém roce, kdy jsem si všimla různého opoždění oproti jiným dětem, kdy Šarlotka nezvládala běžné věci, kteří její vrstevníci zvládali.
Chodila jsem na různé přednášky a semináře o vývoji dětí a logopedii. Poté jsem

Klíčová slova: