Středisko sociálních služeb: PEČOVATELSKÁ SLUŽBA POMÁHÁ LIDEM Z PRAHY 1

 
Jedna

Posláním Střediska sociálních služeb Praha 1 je poskytovat pomoc a podporu osobám, které jsou z důvodu vysokého věku či zdravotního postižení omezeny na soběstačnosti.  
Terénní pečovatelská služba zajišťuje péči, na kterou již samotní lidé ani jejich rodiny nestačí, přičemž klienti a klientky zůstávají žít ve svém domácím prostředí, na něž jsou zvyklí.  
Podpora a pomoc jsou vždy poskytovány individuálně a v souladu s možnostmi, schopnostmi a potřebami uživatelů a uživatelek sociální služby.  
O vše se stará vyškolený a vstřícný personál, který absolvoval v souladu se zákonem o sociálních službách kvalifikační kurz pro pracující v sociálních službách, kurz první pomoci a praxi v oblasti sociálních služeb.  
Pečovatelská služba je určena obyvatelstvu Prahy 1: všem, kdo potřebují například v domácnosti nakoupit, doprovodit na polikliniku nebo pomoct při osobní hygieně.  
Klienty*klientkami se mohou stát osoby se zdravotním postižením, senioři*seniorky nebo rodiny, ve kterých se narodily tři a více dětí současně.  
Pečovatelská služba poskytuje mimo jiné následující úkony: ? pomoc a podporu při podávání jídla a pití, při oblékání a svlékání, při osobní hygieně ? zajištění stravy odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování ? pomoc s dovozem jídla, s přípravou  
a podáním jídla a pití ? běžný úklid a údržbu domácnosti, domácích spotřebičů, nákup a pochůzky ? praní a žehlení prádla, jeho drobné  
opravy ? doprovázení děti do školy,  
k lékařce*lékaři a zpět ? doprovází dospělé do školy či zaměstnání, k lékaři*lékařce, na orgány veřejné moci, instituce poskytující veřejné služby a zpět  
Fakultativní úkony: ? přímý dohled nad klientem*klientkou ? nepřímý dohled nad klientem*klientkou  
(telefonický) – 3× denně, prostřednictvím pečovatelské služby ? pomoc a podpora při procházce ? dohled nad podáváním již připravených  
léků rodinou, agenturou domácí péče ? pomoc s malými domácími zvířaty  
(pes, kočka) ? pomoc při soukromých administrativních úkonech ? přeprava klienta*klientky – Jednička Taxi Pokud si chcete tuto pečovatelskou službu objednat, spojte se s vedoucí koordinátorkou pečovatelské služby Martou Kouckou, e-mail: koucka@socialnisluzbyp1.cz, tel.: 724 021 784, anebo přijďte osobně do sídla pečovatelské služby na adrese Dlouhá 23, Praha 1. ?  
Soutěž o knihu: Znáte Prahu 1?  
Milí čtenáři a čtenářky, i tentokrát jsme pro vás připravili pravidelnou soutěž. Víte, co je na fotografii? Správné odpovědi můžete posílat do 10. 8. na redakce@praha1.cz. Výherce se už teď může těšit na knihu.  
Správná odpověď z minulého čísla:  
Na fotografii byl dům U Pavlanských na Újezdě 403/31.  
Výherkyní je paní Jana Brabcová.  

V Informačním centru radnice v ulici Vodičkova 18 na ni čeká kniha Proč věříme dezinformacím, kterou napsali Tomáš Kolomazník, Štefan Sarvaš a Zdeněk Rod a vydalo Albatrosmedia. Gratulujeme! ?
 
Klíčová slova: