Karel Hána: Těší nás, že nevidomí detektor skutečně používají

Datum zveřejnění: Výzkumný tým vedený Karlem Hánou z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT vyvinul ve spolupráci s nevidomými ultrazvukový detektor.
Pomáhá detekovat předměty v oblasti hlavy a hrudníku, které jsou mimo dosah bílé hole. V rozhovoru shrnujeme vznik přístroje, který významně podpořilo Středočeské inovační centrum, od prvního nápadu až po cestu ke komercializaci.  
Na trhu existuje řada ultrazvukových senzorů pro nevidomé. Proč jste vymysleli nový?  
S přístroji tohoto typu jsme se poprvé setkali na technologickém festivalu. Zjistili jsme ovšem, že pro nevidomé nejsou existující senzory adekvátní náhradou bílé hole a že s podobnými přístroji mají velmi špatné zkušenosti kvůli jejich nefunkčnosti. Dokonce jsme kvůli této nechvalné pověsti stávajících ultrazvukových senzorů nazvali ten náš "Detektor předmětů proti úderu do hlavy", abychom jasně ukázali, že jde o něco jiného.  
V čem je váš detektor jedinečný?  
Je jiný v tom, že bílou hůl nenahrazuje, ale pouze ji doplňuje. Umožňuje identifikovat potenciálně nebezpečné objekty, které vyčnívají do prostoru a představují nebezpečí pro oblast hlavy. Rozdíl je také v jeho umístění. Upevňuje se na hrudník, kde je krabička méně nápadná. Navíc nevidomí chodí často kolem zdí a občas hlavou i nekontrolovaně cukají, takže umístění detektoru na hlavě vede k často k falešnému signálu.  
Váš přístroj vzniká záměrně ve spolupráci s nevidomými.  ...

 

Klíčová slova: