Středočeské pobočky POSEZ pomáhají seniorům a zdravotně postiženým

Projekt POSEZ-pomoc seniorům a tělesně postiženým zaznamenal významný milník, od roku 219 využilo jeho služeb již 100 tisíc klientů. K 31. 5. 2024, bylo zaznamenáno na kontaktních místech 105 473 klientů. Aktuálně je na území Středočeského kraje celkem 7 kontaktních míst, kde je klientům poskytována pomoc a podpora v rozličných oblastech, od informačního servisu, až po různorodé aktivity v rámci prevence širokého spektra nežádoucích jevů.
Cílem projektu je udržet seniory a osoby se zdravotním hendikepem aktivní a nabídnout jim takové činnosti, které jim přinesou smysluplné trávení volného času a uspokojí jejich individuální, lidské potřeby. Na kontaktních místech POSEZ se poskytují jak individuální aktivity, zaměřené na jednoho konkrétního klienta, tak i komunitní aktivity, kde klienti tráví čas společně při vzdělávacích, osvětových, odpočinkových nebo volnočasových aktivitách. Právě komunitní aktivity jsou základním prvkem primární prevence sociálně patologických jevů, pramenících například ze sociálního vyloučení, izolace nebo osamocení. Při těchto aktivitách spolu klienti i navzájem spolupracují a pomáhají si, což má pozitivní vliv na vytvoření "zdravé" a spokojené místní komunity.  
Do pořádaných aktivit se často zařazují takové, které mají za cíl navázání a posílení mezigenerační spolupráce, což má z dlouhodobého hlediska význam i pro zdravé vztahy v rámci celé společnosti a vytváření pozitivních hodnot mezi všemi věkovými kategoriemi, včetně dětí.  
" Dnešní dynamická a rychlá doba klade na všechny zvýšené nároky, a právě senioři nebo lidé se zdravotním postižením, mohou být znevýhodněni nebo dokonce ohroženi a je na místě jim poskytnout takovou pomoc a podporu, která jim pomůže zvládat nástrahy současného světa a prožít svůj život s pocitem naplnění a spokojenosti ", uvedl radní pro oblast sociálních věcí Martin Hrabánek  
Středočeský kraj od letošního roku zvýšil dotaci, určenou pro realizaci projektu POSEZ a snížil finanční spoluúčast jednotlivých partnerů, kteří provozují kontaktní místa v jednotlivých lokalitách. To má kladný vliv na rozvoj a skladbu aktivit, kdy je možné pořádat více právě komunitních aktivit, které jsou finančně i organizačně nejvíce náročné, ale které mají současně ten největší pozitivní efekt.  
Projekt POSEZ je k 1. 6. 2024 realizován v sedmi lokalitách Středočeského kraje, konkrétně...

 

Klíčová slova: