Virtuální realita v rukou ostravských seniorů není jen zábava, ale také i terapie

Klienti ostravských domovů pro seniory mají možnost využívat nejnovější technologie pro zlepšení jejich fyzické, ale také i mentální kondice. Pomocí virtuální reality se senioři ocitají v imaginárním světě, kde mohou zábavnou formou plnit úkoly dle vybraného programu. Zlepšují tak nejen své motorické a kognitivní schopnosti, ale cvičení jim poskytuje příjemné zpestření jejich denního programu.
Virtuální realita (VR) se rozvíjela původně v herním a zábavním průmyslu, výhody této moderní technologie však stále více začínají využívat nejen v širokém spektru komerčních aktivit, ale například i v oblasti zdravotnictví jako doplněk běžných rehabilitačních metod. Statutární město Ostrava se rozhodlo podpořit využívání této revoluční technologie ve svých příspěvkových organizacích, které pečují o seniory. " Pilotní aktivizační programy ve virtuální realitě byly již v loňském roce zahájeny v Domově Iris., kde je klienti velice dobře přijali a evidentně přinášely pozitivní efekty. Proto jsme se letos rozhodli rozšířit využívání této inovativní metody také v dalších dvou ostravských domovech pro seniory, a to v Domově Korýtko a v Domově Slunečnice," říká náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák.  
Město Ostrava na tom spolupracuje se společností VR Vitalis, lídrem v oblasti špičkových rehabilitačních programů ve VR, jejichž cílem je zrychlit zotavení pacientů a zkvalitnění komplexní zdravotní péče. "Programy vyvíjíme s týmem odborníků tak, aby to přineslo pacientům co největší přínos. Programy pro seniory jsou designované na zlepšení motorických schopností, kognitivních funkcí i psychiky. V porovnání s používáním...

 

Klíčová slova: