Virtuální realita v rukou ostravských seniorů není jen zábava, ale také i terapie

Klienti ostravských domovů pro seniory mají možnost využívat nejnovější technologie pro zlepšení jejich fyzické, ale také i mentální kondice.
Pomocí virtuální reality se senioři ocitají v imaginárním světě, kde mohou zábavnou formou plnit úkoly dle vybraného programu. Zlepšují tak nejen své motorické a kognitivní schopnosti, ale cvičení jim poskytuje příjemné zpestření jejich denního programu.  
Virtuální realita (VR) se rozvíjela původně v herním a zábavním průmyslu, výhody této moderní technologie však stále více začínají využívat nejen v širokém spektru komerčních aktivit, ale například i v oblasti zdravotnictví jako doplněk běžných rehabilitačních metod. Statutární město Ostrava se rozhodlo podpořit využívání této revoluční technologie ve svých příspěvkových organizacích, které pečují o seniory. "Pilotní aktivizační programy ve virtuální realitě byly již v loňském roce zahájeny v Domově Iris., kde je klienti velice dobře přijali a evidentně přinášely pozitivní efekty. Proto jsme se letos rozhodli rozšířit využívání této inovativní metody také v dalších dvou ostravských domovech pro seniory, a to v Domově Korýtko a v Domově Slunečnice," říká náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák.  
Město Ostrava na tom spolupracuje se společností VR Vitalis, lídrem v oblasti špičkových rehabilitačních programů ve VR, jejichž cílem je zrychlit zotavení pacientů a zkvalitnění komplexní zdravotní péče. "Programy vyvíjíme s týmem odborníků tak, aby to přineslo pacientům co největší přínos. Programy pro seniory jsou designované na zlepšení motorických schopností, kognitivních funkcí i psychiky. V porovnání s používáním běžných rehabilitačních pomůcek s pohledem do 3D virtuálního světa se rozsah pohybu horních i dolních končetin a zad výrazně zvyšuje a tím i efekt cvičení. Některé moduly jsou zaměřeny na aktivizaci seniorů, tedy na mentální stránku," přibližuje nové metody Jana Trdá, která společnost VR Vitalis řídí.  
Nová rehabilitační metoda přinesla do ostravských domovů pro seniory nečekaný přínos, který popisuje ergoteapeutka Domova Iris Silvie Švecová: "Virtuální brýle mohou senioři využívat pouze jednotlivě, ale zjistili jsme, že je to také skvělý nástroj k týmové aktivitě. Sdílíme probíhající virtuální rehabilitaci na obrazovce, senioři tak mohou sledovat výkony svých přátel, vzájemně se povzbuzují, porovnávají své výsledky, a to je přirozená motivace k maximálnímu úsilí v procesu rehabilitace, navíc dobrá nálada je to, co v našem zařízení vítáme nejvíce."  
Vzhledem k přínosu zapojení virtuální reality do denního programu seniorů a zvýšení komfortu poskytovaných služeb město Ostrava nyní zvažuje rozšíření VR programů také i v dalších ostravských domovech pro seniory, a to aktuálně v Domově Slunovrat a Domově Sluníčko. Odhadovaná výše ročních nákladů...

 

Klíčová slova: