Turismus bez bariér? Dvě trasy jako příklad, jak mohou přírodu navštívit i lidé se sníženou pohyblivostí

Česká republika nabízí mnoho krásných a zajímavých lokalit, která stojí za vidění. Pro většinu z nás nepředstavuje návštěva takových míst problém, ale jaké to je pro osoby se zrakovým či sluchovým postiženým nebo pro osoby se sníženou pohyblivostí? Na co nesmí zapomenout při plánování výletních tras? Jaké překážky je mohou čekat přímo v terénu? Je možné jim poznávání přírodních a kulturních krás usnadnit?
Zapomněli jste heslo? Změňte si je  
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již  
zaregistrovali  
Na českém území je v rámci projektu Projekt CE-Spaces4All (volně přeloženo "Místa dostupná všem") zmapováno devět tras v Národním parku Podyjí a čtyři trasy ve Znojmě, které jsou snadno přístupné i lidem s nejrůznějšími omezeními. Zmapována je přístupnost ubytovacích zařízení, restaurací, kulturních zařízení, veřejných toalet, městskou a mimoměstskou hromadnou dopravu, parkoviště a další body zájmu.  
Každá trasa je důkladně zdokumentovaná, obsahuje fotografie a popisy povrchu cest a turistických cílů. Důležité pro každou trasu je cíl, povrch cesty, parkoviště a případně i toalety a občerstvení.  
Vybrali jsme pro ukázku dvě trasy – jednu na české straně a druhou na rakouské.  
1. Trasa prochází malebnou obcí Čížov na jejímž konci se nachází Návštěvnické středisko Správy Národního parku Podyjí, kde ve zvýšeném přízemí naleznete toalety. V prvním patře...

 

Klíčová slova: