Důchody v lednu průměrně porostou o 356 korun, průměrná starobní penze díky valorizaci přesáhne 21 tisíc korun

Od začátku příštího roku se opět zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Na základě dat ČSÚ ohledně míry inflace za červenec 2023 až červen 2024 se podle posledních propočtů MPSV důchody v průměru zvednou o 356 Kč. Bude se jednat o řádnou valorizaci. Průměrný starobní důchod by měl na základě tohoto zvýšení v lednu přesáhnout 21 078 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

„Důchody jsou nejvyšší v historii a s jejich pravidelnou valorizací se počítá i v důchodové reformě. Každoroční navýšení bude i nadále inflaci kompenzovat v plném rozsahu. Podle našich posledních propočtů odhadujeme, že v lednu dosáhne průměrný starobní důchod výše 21 078 korun. Za posledních pět let jde tedy o nárůst o 6 650 korun,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zvýšení důchodů se odvíjí od růstu cen, který se měří indexem spotřebitelských cen a životními náklady domácností důchodců. Z těchto dvou údajů je rozhodující ten, který je za dané období vyšší. Do výše pravidelné každoroční lednové valorizace promlouvá ještě růst reálných mezd.

„Nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil důchod zhruba polovinu toho, co dnes. Celkově za naší vlády důchody narostly zhruba o třetinu. Nesmíme zapomenout také na výchovné, kterým jsme od začátku roku 2023 důchody zvýšili o pětistovku za každé vychované dítě,“ dodal.

V současnosti je v Poslanecké sněmovně projednáván návrh důchodové reformy, jejímž hlavním cílem je zajistit solidní důchody vyplácené z průběžného systému nejen současným důchodcům, ale i příštím generacím. Součástí reformy je například navázání hranice odchodu do důchodu na věk dožití, ale i celá řada dalších významných změn, které podpoří především rodiny.

 

Zdroj: MPSV

 

 

 

 

 

Klíčová slova: