Poranění míchy – příznaky poraněné míchy, příčiny a léčba Zatím bez hodnocení.

Vydáno v kategorii: Úrazy / Dne: 14 července, 2024 / Autor: Daniel Borník
Mícha obsahuje nervová vlákna, která přenášejí signály mezi mozkem a zbytkem těla. Při poranění míchy dochází k přerušení těchto nervových vláken, což může vést ke ztrátě motorických a senzorických funkcí pod místem poranění.  
Poranění míchy může být způsobeno traumatem, jako je úraz při dopravní nehodě, pád, sportovní úraz nebo násilné poranění. Může být také způsobeno nemocemi nebo degenerativními stavy, jako jsou nádory, infekce nebo degenerativní onemocnění páteře.  
Osoba s poraněním míchy může ztratit schopnost pohybu ve svalech pod místem poranění. Rozsah ochrnutí hodně závisí na výšce a závažnosti poranění. Například poranění v oblasti krku může vést k kvadruplegii (ochrnutí všech čtyř končetin), zatímco poranění dolní části zad může vést k paraplegii (ochrnutí dolních končetin).  
Kromě motorických funkcí mohou být ztraceny i senzorické funkc e, což znamená, že postižená osoba nemusí cítit dotyk, teplo, chlad nebo bolest pod místem poranění.  
Léčba poranění míchy znamená zejména akutní péči, která může být: chirurgické řešení k dekompresi míchy nebo stabilizaci páteře, a dlouhodobá rehabilitace zaměřená na obnovení co nejvíce funkcí a nezávislosti. Rehabilitace může znamenat fyzioterapii, ergoterapii, psychologickou podporu a použití pomocných zařízení.  
Co když dojde k poranění míchy?  
Poranění míchy je vlastně poškození míchy. Je to extrémně vážný typ fyzického traumatu, který bude mít pravděpodobně trvalý a významný dopad na většinu aspektů každodenního života. Poranění míchy je tedy poškození svazku nervů a nervových vláken, který vysílá a přijímá...

 

Klíčová slova: