Zvládání neurovývojových poruch chce čas a trpělivost

15. července 2024 Do tajemného světa (nejen) dětského mozku jsme nahlédli s dětskou neuroložkou Katarínou Českou
Dětský svět je plný fascinujících proměn a úžasných objevů. Každý den přináší nová dobrodružství a s nimi i výzvy, které je nutné zdolávat. Pro některé děti však cesta vývoje zahrnuje i překážky v podobě neurovývojových poruch. Tyto poruchy, mezi které patří například dysfázie, poruchy komunikace, autismus či ADHD, ovlivňují způsob, jakým mozek zpracovává informace a řídí chování jedince.  
Která onemocnění řadíme mezi neurovývojové poruchy?  
K nejčastějším neurovývojovým poruchám, se kterými se jako dětští neurologové setkáváme, patří poruchy autistického spektra, poruchy řeči jako vývojová dysfázie, různé dyslálie, poruchy aktivity a pozornosti, tikové poruchy až po Tourettův syndrom a mentální retardace různého původu.  
Dá se říci, jaké jsou příčiny těchto onemocnění?  
To se, bohužel, úplně přesně říci nedá. Samozřejmě, že došetřování původu těchto onemocnění je mnohem dál než třeba před 5 lety. Dnes už mnoha dětem děláme i genetické vyšetření, které v nějakém procentu a v závislosti na diagnóze dokáže stanovit i etiologii, tedy původ onemocnění. Třeba u autismu je to už kolem 15 procent. Jasná příčina těchto neurovývojových poruch se ale stanovit nedá, což je celosvětově velký problém. Předpokládá se, že je ovlivňuje jednak genetika, ale i vliv prostředí ve smyslu urbanizace a znečištění, a také vyšší věk rodičů. Jasnou kauzalitu ve většině případů nemáme, ale jde o multifaktoriální onemocnění.  
Mohou si někde rodiče najít relevantní informace o těchto poruchách?  
Před nějakým časem jsem informace sama dohledávala pro studenty a díky tomu jsem zjistila, že neexistuje jedna webová stránka, kde by byly informace pohromadě. Existují spíše dílčí stránky, které patří většinou neziskovým organizacím jako například Paspoint o dětech s autismem. Často bývají lépe propracované zahraniční stránky psané v angličtině, takže pokud někdo nemá jazykovou bariéru, může je využít. U česky...

 

 

Klíčová slova: