Plave proti proudu. Michal Malý bojuje s nepřízní osudu focením i sportem

Sic parvis magna. Tahle slova vidíte hned, když vkročíte na jeho webovky. Naznačují, že i z nuzných poměrů se dá dojít ke skvělým výkonům.
Michal Malý je částečně ochrnutý. V dětství prodělal mozkovou obrnu. "Omezuje mě v oblasti chůze. Po zesnutí rodičů jsem se o sebe musel rychle postarat. Bylo to náročné, ale i přes všechny peripetie se mi podařilo dokončit školy. Šlo o maturitní obor překladatelství v Pardubicích. Potom jsem ještě dělal specializaci na pedagoga volného času na Univerzitě Hradec Králové. Snažím se plavat proti proudu."
Fotky nás přežijí
Proč se Michal Malý považuje za nadšeného fotografa? "Vzpomínky jsou to jediné, co nám zůstane. Maturitní vysvědčení, promoce, narozeniny, prarodiče. Všechno jednou pomine. Když se o fotku dobře staráte, vydrží vám sto let."
Nedá přitom dopustit na klasický přístroj. "Telefony se přibližují, ale zrcadlovky nenahradí. Pozná se to ve studiu nebo v programu, kde vidíte velice rychle nedostatky, kostičky, jednotlivé pixely. Mám vyzkoušeno z praxe, že ani nejlepší iPhone nestačí. Fotoaparáty budou ještě minimálně deset let hrát prim."
Rád fotí i wildlife. "Baví mě na tom, že prostě musíte čekat, až se zvíře podívá do objektivu. Kdykoliv se na fotografii kdokoliv podívá, hledí zvíře přímo na něj." Malý nedávno vystavoval na Malé scéně v Ústí nad Orlicí. "To byl můj dárek ke 33. narozeninám, abych si nadělil nějakou akci. Svoje snímky mám ještě na Výstavě výtvarného umění v Ústí nad Orlicí, která trvá až do 11. srpna v kulturním domě."
Motivace pro druhé
Hned po studiích se Malému podařilo participovat na akci zastřešené...

 

Klíčová slova: