Neonkologická paliativní péče

Jednou z mých priorit senátní kampaně je dostupná paliativní péče. Možná si myslíte, že se vás to netýká, že hospice fungují, že se to nějak zařídí. Opak je pravdou.
Článek
Paliativní péče, nebo také péče o nemocné v terminálním stadiu choroby, je medicínský obor, který se v podstatě bude týkat jednoho dne každého z nás. Dělám následnou rehabilitační péči už mnoho let, a i když medicína umí často zázraky, jsou stavy, kdy už pomoci nedokážeme. Pak je třeba zajistit důstojný a kvalitní konec života.
Myslím si, že paliativní péče o onkologicky nemocné pacienty je v ČR již na velmi dobré úrovni. Ne že by nebylo co zlepšovat, ale již je ve společnosti i mezi lékaři povědomí o možnostech tohoto typu péče. Co je ale neřešený problém, který se stárnutím populace bude nabývat na čím dál tím větším významu, je paliativní péče o pacienty v konečném stadiu nenádorových onemocnění.
O které nemoci nejčastěji jde?
onemocnění srdce, jako je např. chronické srdeční selhání
CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc)
těžké degenerativní stavy pohybového systému, artrózy kyčlí, kolen, ramen, páteře
neurologické onemocnění jako je amyotrofická laterální skleróza, či roztroušená skleróza, vaskulární demence či Alzheimerova choroba
Paliativní péče se zabývá danou problematikou v širokém kontextu. Není to jen o kontrole somatických příznaků, jako je bolest či dušnost. Je to také péče o socio-ekonomicko-duchovní potřeby. Co budu...

 

Klíčová slova: