Rodina zdarma dostupných českých a slovenských hlasů RHVoice se rozšiřuje

Pravděpodobně už znáte český hlas Zdeněk, který po jeho zveřejnění představil v tomto článku Ondrej Rosík , sám autor prvního slovenského RHVoice hlasu Ondro. Zdeněk je první český hlas na platformě RHVoice
Jak se píše na domovské stránce RHVoice (přeloženo DeepLem a upraveno):  
RHVoice je zdarma dostupný vícejazyčný syntezátor řeči s otevřeným zdrojovým kódem.  
Jeho vývojáři doufají, že umožní více zrakově postiženým lidem používat kvalitní bezplatnou hlasovou syntézu v jejich rodném jazyce s jejich odečítačem obrazovky. Máme zájem zejména o podporu těch jazyků, pro které v současné době neexistují žádné dobré hlasy, které by bylo možné používat s odečítači.  
Tvůrkyně RHVoice Olga Yakovleva je sama nevidomá a mnoho přispěvatelů projektu RHVoice, programátorů i neprogramátorů, je nevidomých nebo slabozrakých.  
Kromě toho, že jsou hlasy RHVoice dostupné zdarma, jsou navíc překvapivě kvalitní a přitom nezabírají moc místa, mají rychlou odezvu, dokážou znít dost nahlas, takže už by se nemělo tak snadno stávat, že například video, které samo začne hrát po načtení stránky v prohlížeči, přehluší váš odečítač, a záměrně se nesnaží být "chytřejší než uživatel" v tom, jak by se mělo které slovo vyslovovat. Doplňkové slovníky je možné doinstalovat zvlášť, ale to už musíte udělat záměrně.  
Hlasy RHVoice můžete využít ve Windows, a to buď přímo v odečítači NVDA formou doplňku nebo jako samostatné Sapi 5 hlasy kompatibilní s kterýmkoli programem podporujícím Sapi (sem patří samozřejmě i JAWS), a také v Androidu. Existuje i iOS aplikace RHVoice, která umožňuje používat tyto hlasy i ve VoiceOveru, nicméně tuto aplikaci prý nevyvíjí sami tvůrci platformy RHVoice a z nějakého důvodu ji spíš neaktualizují než aktualizují. K datu zveřejnění tohoto článku iOS aplikace RHVoice zatím podporuje pouze makedonštinu a albánštinu…  
Rodina těch hlasů, které nás zajímají, do té doby sestávající z Ondra a Zdeňka, se v dubnu 2024 rozrostla o druhý český hlas Radek (řada nevidomých a slabozrakých uživatelů jistě hned pozná, o kterého Radka jde, a ne, není to zakladatel Pélionu ˘? ) a v červenci 2024 pak ještě o druhý slovenský hlas Jasietka.  
Pokud hledáte snadno dostupné a použitelné hlasy pro svůj odečítač a ve svém jazyce, chcete rozšířit sbírku těch, které už používáte, nebo se o nové české a slovenské hlasy zkrátka jen zajímáte, rozhodně doporučuji dát RHVoice šanci. Stejně jako v případě většiny programů vytvořených nevidomými pro nevidomé, jako je samotné NVDA, i zde si hned všimnete, že při vývoji byly evidentně zohledněny na prvním místě potřeby právě naší cílovky.  
Pro české a slovenské uživatele bude pravděpodobně nejpraktičtější přidat si jako záložku do prohlížeče stránku hlas.ondrosik.sk . Chtěl bych na tomto místě Ondreje pochválit za to, s jakou...

 

Klíčová slova: