Skanzen Veselý kopec dokončil bezbariérový přístup k pokladnám

 
Náš region Pardubicko

Skanzen Veselý kopec u Hlinská na Chrudimsku podstupuje i v hlavní sezoně opravy, které však neomezují jeho provoz. Pokračuje výměna šindele na střechách a je například obnovené značení prohlídkových tras a dokončený k pokladnám.
V letošním roce pokračujeme s výměnou šindelové střešní krytiny na dalších čtyřech objektech. Návštěvníci mohou již nyní vidět výsledky, novotou září střechy na vodním mlýně a polygonální stodole, práce pokračují na usedlosti číslo popisné 4," uvedla ředitelka muzea Magdalena Křivanová.
Po prázdninách bude pokračovat výměna střešní krytiny na čtyřboké stodole, od loňska má má novou podezdívku a roubení na východní straně. Náklady na nové šindele budou kolem 3,5 milionu korun. Součástí projektu jsou také dvě opravy ve skanzenu Betlém v Hlinsku.
"Mimo tyto rozsáhlé opravy proběhly i každoroční údržby objektů a venkovních prostranství, opravy spár roubení, konzervace roubení a bedněných štítů, bílení stěn, opravy laviček a oplocení, značení prohlídkových tras," řekla Křivanová.
Minulý týden dělníci dokončili bezbariérový přístup k pokladnám a pokračuje výstavba veřejných toalet ve spodní části Veselého Kopce. Nové záchodky budou u objektu z Mokré Lhoty. Práce budou stát 2,7 milionu korun.
"Díky bezbariérovému přístupu k objektu hlavní pokladny a prodejny upomínkových předmětů se přístup stává možný a bezpečnější i pro imobilní návštěvníky a návštěvníky se zdravotním znevýhodněním, což vnímáme jako velmi podstatné," řekla Křivanová.
Skanzen Veselý kopec je otevřený veřejnosti od roku 1972. Sdružuje stavby, které tam byly přeneseny z oblasti nazývané České Horácko. Původní je pouze usedlost U Pilných, která je postavená v 17. století a patří k nejstarším dokladům lidového stavitelství v regionu Železných hor.

Roubenky ukazují, jak bydleli a hospodařili drobní zemědělci od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Na Veselém Kopci je soustředěna také kolekce technických památek na vodní pohon. Patří k nim mlýn s varnou povidel, stupník na tříslo, olejna a pila.
 
 
Klíčová slova: