Engeto spolu s DENEVY školí handicapované zaměstnance společnosti Kolibřík CSR. Ti pak nachází uplatnění v ČSOB

Deset lekcí během půl roku muselo absolvovat osm zdravotně znevýhodněných zaměstnanců společnosti Kolibřík CSR, aby získali certifikát v rámci školení, jehož tématem bylo softwarové testování - od manuálního zpracování k automatizaci. Kurz připravila společnost Engeto, jež díky svým IT kurzům rekvalifikuje zaměstnance z jiných sektorů, přičemž při výuce využila lektorů z firmy DENEVY. Všech osm zájemců uspělo, získalo certifikát a zvýšilo si tak svoji kvalifikaci pro práci u sociálního podniku Kolibřík, který mimo jiné spolupracuje s ČSOB. Kolibřík CSR na průběh školení dohlížel a revidoval jeho osnovu. 

Kolibřík CSR je společností, jejíž hlavním cílem je vytváření důstojné a perspektivní práce pro zdravotně postižené občany Česka a napomáhání k jejich znovuzapojování do společnosti.

V současnosti se snažíme pomáhat sto třiceti kolibříkům. Náš provoz funguje na principech udržitelnosti a společensky odpovědného podnikání,“ popisuje zásady společnosti Josef Novotný, jednatel společnosti.

Osm ze sto třiceti Kolibříků bylo vybráno pro školení, ve kterém se zájemci měli naučit základy softwarového testování. Školení si objednala ČSOB, která se ve svých CSR projektech dlouhodobě snaží poskytnout příležitost osobám s handicapem. Jednou z forem je spolupráce se sociálními podniky, přičemž jedním z nich je zmíněný Kolibřík CSR.

Engeto a DENEVY v roli školitelů

Školení, ve kterém se účastníci naučili principy automatizovaného testování softwaru, měla na starost společnost ENGETO. Díky jejím rekvalifikačním kurzům našly své uplatnění nejen v Československé bance již desítky absolventů.

S ČSOB, stejně jako s dalšími renomovanými značkami, spolupracujeme již několik let. Jsme rádi, že se nám podařilo zrealizovat kurzy pro skupinu OZP s ohledem na  jejich specifické potřeby a je nám ctí, že všech osm Kolibříků, které jsme úspěšně vyškolili, si díky tomu, zvýšilo svoji odbornost a možnost uplatnění na trhu práce. V podobných projektech plánujeme pokračovat i do budoucna, protože v nich vidíme hluboký smysl,“ uvádí Marian Hurta, CEO v Engetu. 

Se školením, které trvalo od října 2023 až do března 2023, vypomohli také lektoři ze společnosti DENEVY, kteří se na vývoj a testování softwaru specializují. 

Všichni kolibříci, kteří se školení zúčastnili, projevili často až nevídaný zápal a touhu po tom se něco přiučit. Byla radost sledovat, jak se zlepšují. Jsme hrdí, že se všichni ihned stali plnohodnotnými členy IT týmů. Rádi bychom touto cestou poděkovali všem zúčastněným subjektům za možnost se projektu účastnit, spolupráce si velmi vážíme a všem kolibříkům přejeme co nejvíce nejen pracovních úspěchů,“ uzavírá Ľubomír Kolárik, DevOps Engineer ve společnosti DENEVY.

 

Daniel Dvořák

 

 

Klíčová slova: