Hazardér za volantem změnil během vteřiny život celé rodině

"Vteřina skutečně dokáže obrátit život naruby," vzkázal z nemocničního lůžka Zbyněk Holubec z Nové Vsi na Liberecku. Zatím je doma jen občas. Svůj boj o život totiž ještě nevyhrál. Bojovat jej začal nečekaně 11. července na silnici u Bílého Kostela nad Nisou, kde do dodávky, v níž jel společně s bratrem do práce, narazil protijedoucí automobil.
Na úseku, kde je to zakázané, ve vysoké rychlosti řidič osobáku předjížděl, nezvládl manévr a čelně do auta s bratry naboural.
"Seděl jsem v sanitce a celou dobu jsem slyšel, jak brácha v autě křičí bolestí," popsal první ze vzpomínek po nehodě mladší z bratrů Marek. Naopak starší Zbyněk má zase vzpomínku, kdy měl strach o Marka: "Bál jsem se, že to chytne. Křičel jsem na bráchu, ať uteče."
Nehoda nečekaně zasáhla do životů mnoha lidí. Mladší z bratrů Marek z nehody vyvázl s těžkými pohmožděninami a psychickým otřesem, avšak starší Zbyněk utrpěl patnáct zlomenin, z toho čtyři tříštivé. Nohy má rozlámané takovým způsobem, že ani lékaři nedokáží odhadnout, zda vůbec ještě někdy bude chodit. Navíc prodělal plicní embolii, kdy jej lékaři zachránili před jistou smrtí. Embolie ale přinesla komplikaci, kvůli které teď nelze zlomené nohy operovat a musí se čekat.
Zbyněk má před sebou vyhlídku nejméně pěti dalších zákroků, ale i to, že se bude muset znovu naučit stát, chodit, postarat se o sebe. A vůbec není jisté, zda to půjde.
Policejní vyšetřování nehody zatím ani zdaleka není u konce. Policie ani nemůže vyslechnout všechny aktéry, protože i řidič, který je zřejmě viníkem, leží ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. A v tom se skrývá další nemalá komplikace. Dokud nebude vyšetřování ukončeno, pojišťovna nevyplatí nikomu ani korunu. Starší Zbyněk je přitom živitelem rodiny. A ta se tak během okamžiku dostala do nezáviděníhodné situace.
"Moje sestra Michaela si vždycky přála velkou rodinu. A když se jim před časem podařilo sehnat zchátralý dům na vesnici, začal ho Zbyněk svépomocí dávat dohromady a žijí v něm s dcerkou, společně s bratrem Markem a tatínkem obou bratrů," popsala Anna Smetaníková, Zbyňkova švagrová.
Manželka Michaela je ovšem již nějaký čas v neschopnosti kvůli složité operaci nohou a jejich šestiletá dcera trpí dědičnou genetickou vadou, kvůli které prodělala několik operací rozštěpu patra a další...

 

Klíčová slova: