Tři roky pečovala o nemohoucí maminku. Co jí to dalo a co vzalo?

Táňa Řeháková pečovala tři roky o ležící maminku. Byla s ní 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Potvrdila, že pečovat o blízkého v domácích podmínkách je možné, ale náročné.
V jejím případě se jednalo o maminku, se kterou měla krásný vztah. Ta už ale nemohla zůstat v domě s pečovatelskou službou, kam za ní Táňa pravidelně docházela. Zcela totiž ztratila motorické schopnosti a zůstala odkázaná na lůžko. Nicméně rozum jí sloužil do posledních dnů.
Co je tedy potřeba zvážit, než se člověk rozhodne jít touto cestou? Na to odpověděla v Radioporadně Táňa Řeháková z České Třebové.
Řekněte si o pomoc
"Jak se říká, každá mince má dvě strany. Ta první je láska, odhodlání pomáhat člověku, který nás potřebuje. Ovšem je i druhá strana mince. A to jsou naše možnosti, bydlení, rodina, která by měla být pečujícímu oporou. Já jsem ji měla díky svému manželovi, který mi sám navrhl, aby maminka zůstala u nás," svěřuje se Táňa.
Zároveň ale radí lidem, kteří jdou stejnou cestou jako ona, aby se nebránili pomoci. Naopak. Jeden člověk nemůže dlouhodobě zvládnout péči o zcela nemohoucího člověka.
"Pak šetříme všechny kolem, jen ne sebe. A pokud trvá ta péče dlouho, zákonitě se ...

 

Klíčová slova: