Kampaň Šlápni do toho motivuje k prevenci rakoviny pohybem

Nezisková organizace Moje plíce, z.s., pořádá osvětovou kampaň Šlápni do toho, která poběží až do 30. 9. 2024. Jejím cílem je motivovat širokou veřejnost i samotné onkologické pacienty k pravidelnému pohybu, především k jízdě na kole. Pravidelný pohyb je totiž nedílnou součástí prevence nádorových onemocnění a kolo umožňuje aktivitu, která má celou řadu benefitů také při zotavování z nemoci.

Jedním z partnerů, který se do kampaně zapojil, je česká bikesharingová společnost REKOLA. 

„Abychom tuto příjemnou formu pohybu umožnili i těm, kdo kolo nevlastní, dáváme k dispozici kódy SlapniDoToho a MojePlice – po jejich zadání v aplikaci Rekola získá uživatel zdarma dvě půlhodinové jízdy na růžovém kole. Tak naskočte do sedla, podělte se o svůj zážitek na sítích a nezapomeňte označit #slapnidotoho a @mojeplice,“ vzkazuje zakladatelka pacientské organizace Moje plíce, z.s., Ilona Mančíková.

V rámci kampaně se spolek Moje plíce připojí také k akci Aktivní záříkterá startuje 4. září ve Valdštejnské zahradě. Během září také proběhne charitativní cyklojízda Prahou. Pro aktuální informace sledujte stránky spolku na Facebooku a Instagramu.

 

Pohyb vhodný pro každého

Jízda na kole je jakožto pohyb příspívající k prevenci nádorových onemocnění ideální, protože přispívá k udržení i zlepšení celkové kondice, a to při minimálním zatížení. Jedná se o aerobní aktivitu, která zvyšuje vitální kapacitu plic a zároveň posiluje funkce kardiovaskulárního systému. Je účinnou prevencí obezity a přispívá k psychické pohodě.

Navíc poskytuje nízký odpor a umožňuje plynulé a kontrolované pohyby šetrné k tělu, čímž se minimalizuje riziko přetížení kloubů a zranění. To činí z kola ideální rehabilitační pomůcku – po operaci nebo jiných léčebných zákrocích je důležité začít s fyzickou aktivitou co nejdříve, aby se tělo rychleji zotavilo a posílilo.

 

Podpora v odvykání kouření

„Mnozí kuřáci mají problémy s dýcháním a sportu se často vyhýbají. Právě jízda na kole jim může pomoci při odvykání, protože pravidelný pohyb pomáhá zvládat abstinenční příznaky a další výzvy, které přináší každá změna životního stylu. Navíc, kdy jindy si uvědomit, že kouření nebo vapování ovlivňuje zdraví a může vést ke vzniku rakoviny, než při důkladném testu plicní kapacity šlápnutím do pedálů,“ povzbuje k zapojení Ilona Mančíková.

Kampaň zároveň upozorňuje na to, že v ČR je rakovina plic ročně diagnostikována u přibližně 6000 osob a 85 % z nich dříve nebo později tomuto onemocnění podlehne.

Úspěšnost léčby karcinomu plic závisí hlavně na stadiu onemocnění – malý nádor v prvním stadiu lze ve většině případů vyléčit operací nebo stereotaktickým ozářením. Proto v ČR běží program časného záchytu karcinomu plic – www.prevenceproplice.cz. Program je zaměřený na dlouholeté silné kuřáky (i bývalé), kteří se o bezbolestné vyšetření mohou zajímat u svého praktického nebo plicního lékaře. 

Partnery kampaně Šlápni do toho jsou REKOLA a ASPIRE SPORTS.

Zuzana Borková

 

 

 

Klíčová slova: