Půl století strávila v ústavní péči, teď se paní Alena chystá vyjet na mechanickém vozíku za papežem

Sen se nemůže splnit jen tomu, kdo žádný nemá, říká se. Paní Alena mezi takové lidi rozhodně nepatří. Své odhodlání setkat se s papežem vzala pevně do svých rukou a nenechá se zastavit ani přesedláním na mechanický vozík.
Článek
"Dobrý den, jmenuji se Alena a od narození jsem na invalidním vozíku kvůli dětské mozkové obrně. Žiji v Domově bez bariér a mou vášní je křížková výšivka, víra a čtení historických románů. Křtěná jsem od roku 1958 a svou víru jsem udržovala vždy celý můj život i v těžkých dobách," představuje se hned v úvodu na dárcovské platformě Znesnáze. O výpravě za papežem sní už tři roky. Aktivně sní: "Přišlo to po zvolení otce Františka, který k nám postiženým má vřelý vztah. Přesvědčila jsem se, když dostal do náručí chlapce se spasmami a on se u něj uklidnil. Chlapec si spokojeně lehl na jeho rameno. Oslovil mě v tu chvíli podobně jako Jan Pavel II., ale František si mě získal ještě více," vzpomíná.
V Domově bez bariér v Hořicích žije paní Alena dlouhých 51 let. Mrzí ji, že se tamní lidé nescházejí tolik, jako dříve a společnost a dobrodružství jí chybí. Miluje poznávání a vzdělávání: "Kdyby bylo zdraví lepší, tak by to byly památky církevního duchu, kam bych si vyrazila. Všude jsou schody a přes ně se nedostanu. Tyto památky alespoň sleduji v televizi. Dále mě baví ruční práce konkrétně vyšívání a čtení historických románů," líčí své koníčky.
"Pro papeže chystám malou výšivku"
Už jako malá holka s tatínkem a babičkou navštěvovala posvícení, které si nikdy nechtěla nechat ujít. Tvrdí, že Andělíček strážníček ji celý život navštěvoval pravidelně a po revoluci se vrátila k návštěvám ...

 

Klíčová slova: