Záchranáři v době veder

Minulý týden byl podle meteorologů nejteplejší z celého léta. Vedro je i na jižní Moravě. Tropické počasí může lidem způsobit závažné zdravotní komplikace, nejohroženějšími skupinami jsou děti, senioři a také chronicky nemocní. To se promítá do práce záchranářů. Ti jihomoravští denně evidují vyšší desítky případů, které souvisejí právě s horkem, a to teď probereme s vedoucí lékařkou Zdravotnické záchranné služby pro územní odbor Brno Evou Freyovou. Dobrý den.

Vy sama jezdíte se záchrankou. Volají vás tedy k pacientům se zdravotními potížemi z horka nějak významně častěji?

Eva Freyová, vedoucí lékařka Zdravotnické záchranné služby pro územní odbor Brno
——————–
Samozřejmě. My jsme teď zaznamenali v posledním týdnu nárůst výjezdu o 10 %, což není moc, ale z celkového počtu výjezdů je 50 % ke kolapsovým stavům, který mají samozřejmě přímou souvislost s účinkem horka. Nejčastější výjezdy jsou samozřejmě k chronickým pacientům, jak jste už zmínil, které, samozřejmě dehydratace a účinek z horka zasahuje nejvíce. Dále je to k osobám, které přeceňují své síly a možnosti. Druhý aspekt, který je velmi důležitý, je taky to, že to horko působí i na nás, naše práce neprobíhá v klimatizovaných místnostech, nemůžeme si vybrat čas, musíme pracovat kdykoliv, kdekoliv je potřeba a za jakýchkoliv podmínek.

moderátor
——————–
A co můžeme udělat my, když v našem okolí někdo zkolabuje, jak se zachovat, než přijede záchranka?

Eva Freyová, vedoucí lékařka Zdravotnické záchranné služby pro územní odbor Brno
——————–
To znamená, nejdůležitější je zjistit stav toho pacienta, to znamená stav vědomí, začít s ním komunikovat, dále stav dýchání a stav oběhu. Pokud zjistíme, že pacient komunikuje, je mu špatně z horka, snažíme se s ním navázat kontakt, zjistit také, jestli není poraněný a jaký je vlastně důvod toho, že je na místě zkolabovaný. Poté se, buď pacienta přeneseme do nějakého chladného místa, pokud...

 

 

Klíčová slova: