Dagmar Zápotočná: Celoživotní podpora pro osoby s autismem je nezbytná

Autismus je vývojová porucha charakterizovaná problémy v sociální interakci, opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi. Obvykle se projevuje před třetím rokem života.
Diagnóza poruch autistického spektra je v posledních letech na vzestupu. Dětem s autismem už dvacet let pomáhá Integrační centrum SASOV se sídlem v Jihlavě. "Vzpomínám si, jaké byly začátky. Před dvaceti lety bylo povědomí o autismu velmi omezené," vypráví ředitelka centra, Dagmar Zápotočná. "Za ty roky se nám podařilo rozšířit služby, vzdělávání a povědomí o autismu, což bylo jedním z našich hlavních cílů," dodává.
Centrum začínalo jako malý projekt, ale dnes poskytuje služby nejen na Vysočině, ale i v dalších krajích. "Podařilo se nám prolomit bariéry a vytvořit síť podpory pro rodiny dětí s autismem."
Nárůst diagnóz a zlepšení diagnostiky
"Často se mě lidé ptají, jestli je to způsobeno lepší diagnostikou, nebo jestli jde o nárůst reálných případů. Je to kombinace obojího," vysvětluje nárůst počtu případů autismu v posledních letech Dagmar Zápotočná. Kromě lepší diagnostiky podle ní hrají roli i změny v životním stylu, jako je digitalizace a menší objem komunikace v rodinách. "Dnešní společnost se stále více odlidšťuje, což ...

 

Klíčová slova: