Pražské gerontologické dny

Každoroční setkání odborníků z oblasti gerontologie, letos s podtitulem Partnerství a spolupráce ve zlepšování života s demencí, proběhne 2. a 3. října v hotelu Duo na pražském Střížkově a přinese řadu aktuálních témat z praxe i výzkumu.

Během prvního dne konference zazní řada zajímavých přednášek z oblastí Týmová spolupráce jako základ dobré péče, Dobrá praxe v medicíně a v sociálních službách a Novinky v prevenci a léčbě demence. Druhý den konference nabídne již tradičně účastníkům možnost vybírat z nabídky zajímavých a podnětných workshopů.

Účastníci prvního workshopu s názvem Pohyb, který léčí a spojuje: PERMANENTO v každodenní péči se pod vedením Kateřiny Macháčové z Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče naučí využívat přirozených pohybů z prvního roku života ve prospěch sebe i svých klientů či blízkých.

Další workshop se zaměří na spolupráci rodinných příslušníků lidí s demencí s poskytovatelem pobytové sociální služby a maximální rozvinutí potenciálu této spolupráce ku prospěchu člověka s demencí. Tým lektorek workshopu s názvem …ale já jim tak věřila unikátním způsobem propojí zkušenost rodinného pečujícího, klienta a poskytovatele a spolu s účastníky workshopu se na péči o člověka s demencí podívají trochu jiným způsobem.

Jsme také moc rádi, že třetím workshopem s názvem Najdeme v péči o lidi s demencí pozitiva? můžeme navázat na úspěšný workshop Jak zvládat náročné situace v péči o lidi s demencí, který během minulého ročníku konference představila jedna ze školitelek Positive Approach to Care® (PAC) Melanie Bunn.

Letošní čerstvé absolventky kurzu lektorky Teepy Snow Lucie Hájková a Johana Křížová pod supervizí další školitelky PAC Helen Lambert pomohou účastníkům svého workshopu prohloubit si dovednosti v praktické péči s cílem zkvalitňování života lidí s demencí. 

Tým lektorek z Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče při Fakultě humanitních studií UK ve složení Blanka Novotná, Alžběta Bártová a Iva Holmerová účastníkům čtvrtého workshopu přiblíží téma Social prescribing jako příležitost pro komplexní přístup v dlouhodobé péči. 

Tento inovativní přístup k péči přesahuje tradiční medicínské postupy a zahrnuje nefarmakologické intervence, jako jsou komunitní aktivity, přírodní nebo umělecké terapie, a může hrát klíčovou roli ve zvyšování kvality života (nejen) lidí s demencí. Workshop nabídne účastníkům interaktivní prostor pro seznámení s principy “social prescribingu”, jeho aplikací v praxi a výzvami, které přináší jeho implementace v České republice.

Podrobný program, přihlášku a další informace naleznete na webových stránkách konference: https://www.alzheimer.cz/vzdelavani-cals/prazske-gerontologicke-dny/pgd-...

Miluše Margarjanová

 

 

Klíčová slova: