Mezinárodní dny Alzheimerovy choroby a neslyšících

Každý rok v září si připomínáme dvě významné události, které mají za cíl zvýšit povědomí a podporu pro lidi postižené různými zdravotními problémy – Mezinárodní den Alzheimerovy choroby a Mezinárodní den neslyšících.  
V září si připomínáme  
Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, který připadá na 21. září, je věnován zvyšování povědomí o této chorobě a dalších formách demence.  
Alzheimerova choroba (ACH) je progresivní neurodegenerativní onemocnění, které způsobuje ztrátu paměti, zhoršení kognitivních funkcí a změny v chování.  
Postihuje miliony lidí po celém světě a má hluboký dopad nejen na pacienty, ale také na jejich rodiny a pečovatele. Onemocnění bývá nejčastější příčinou demence, která vede postupně k závislosti na každodenní pomoci jiného člověka.  
Demence má, bez ohledu na příčinu, obdobné příznaky: problémy s pamětí, myšlením, plánováním a vyjadřováním, neschopnost rozpoznávat lidi či věci a změnu osobnosti.  
Onemocnění nepostihuje pouze pacienty v pokročilém věku, ale také mladší generaci. Příčiny ACH dosud nejsou zcela objasněny, léčba je problematická, a proto je důležité se z hlediska prevence zaměřit na to, jak tomuto závažnému onemocnění předcházet.  
ACH začíná pozvolna. U nemocného se zhoršuje krátkodobá paměť, postupně má stále větší problémy s vyjadřováním a rozhodováním, je zmatenější, nezvládá obsluhu jednoduchých přístrojů, ztrácí kontrolu nad svými náladami i pocity.  
Nedodržuje základní hygienické návyky, nedokáže se obléknout, najíst a stává se zcela závislým na péči okolí.  
Deset příznaků, které by vás měly varovat  
1. Ztráta paměti, která ovlivňuje schopnost plnit běžné pracovní úkoly  
Zapomínat občas pracovní úkoly, jména kolegů nebo telefonní čísla spolupracovníků a vzpomenout si na ně později je normální. Lidé trpící ACH však zapomínají častěji a nevzpomenou...

 

Klíčová slova: