Nevidomí se psí asistencí poměřili v ulicích Prahy svoje schopnosti

Majitelé vodicích psů a jejich chlupatí pomocníci poměřili v sobotu v Praze svoje dovednosti při orientační soutěži, kterou pošesté uspořádal Nadační fond Mathilda, jenž od roku 2010 podporuje osoby s těžkým zrakovým postižením.
Soutěžící se dopředu naučili trasu, kterou museli projít, a se svými čtyřnohými parťáky vyrazili do ulic v okolí hotelu Olšanka. Kromě orientace plnili různé úkoly. Každého doprovodila cvičitelka, jež se ujala role porotce.
Klání mělo prověřit schopnosti zvířat a jejich souhru s člověkem. "Na základě toho se dá stavět dál. Předáním vodicího psa to zdaleka nekončí. Lidé se můžou na naše instruktorky kdykoliv obrátit a docvičit, co je potřeba," řekl Novinkám Zdeněk Lébl z nadačního fondu, který se věnuje chovu a výcviku vodicích psů. Doteď jich potřebným předal 107.
"Vždycky si říkám, že budu poslední, že se ztratím a že to nedám. Ale nikdy se to nestalo," hlásila před startem Blanka Janečková z Loun, která se klání účastnila popáté. Není prý soutěživý typ, účast bere spíš jako společenskou událost, na které se potká s přáteli. Labradorka Aiwa, její třetí vodicí pes, zatím trpělivě vyčkávala svojí paničce u nohou. "Myslím, že nám to spolu chodí pěkně," přemítala Blanka.
Svojí čtyřnohou společnici bere jako právoplatnou členku rodiny, kamarádku. "Nikdy neřekne ...

 

Klíčová slova: