Škola dětem nepovolila asistenčního psa. Diskriminace, říká ombudsman

Blíže nejmenovaná základní škola nepovolila dětem se zdravotním postižením ve svým prostorách asistenčního psa. Podle veřejného ochránce práce Stanislava Křečka se jedná o nepřímou diskriminaci, uvádí ombudsman ve svém stanovisku.
Ombudsman se zabýval stížností matky, jejíž dvě děti se zdravotním postižením navštěvovaly základní školu. Chlapec má diagnostikován autismus a ADHD, dívka autismus a lehkou mentální retardaci. Ve škole se proto vzdělávaly s individuálním vzdělávacím plánem a s asistentem pedagoga.
Navíc měly asistenčního psa, kdy v lékařské zprávě stálo, že v případě dcery je přítomnost psa přínosná a dceru má pes doprovázet kdykoli. Problém ale byl, že škola měla ve svém školním řádu nastaven plošný zákaz vstupu psů. Žena proto opakovaně žádala ředitele o vymezení podmínek, za kterých by asistenční pes mohl děti ve škole doprovázet. Odpovědi se ale nedočkala.
Ředitel školy pro vysvětlení ombudsmanovi napsal, že žena o stanovení podmínek pro přítomnost asistenčního psa se speciálním výcvikem nikdy nepožádala. Nepředložila podle něj ani potvrzení o tom, že by zdravotní stav jejích dětí doprovod asistenčního psa vyžadoval. Stěžovatelka mu však zaslala nejen průkazy ZTP a ZTP/P svých dětí, ale i část ...

 

Klíčová slova: