Nebojte se říct si o pomoc

Brožuru vydal Olomoucký kraj, je k dispozici i v elektronické podobě.

Dostali jste se do obtížné životní situace a nevíte, kde by Vám mohli poradit? Potřebujete se lépe zorientovat v nabídce pomoci? Víte o někom ve vašem okolí, kdo potřebuje pomoc?

Olomoucký kraj pro nenadálé situace připravil průvodce s tipy na jejich řešení – od rad pro domácnosti, jak vylepšit svůj rozpočet, až po kontakty na pomoc v akutní krizi. Brožura Nebojte se říct si o pomoc nyní vychází ve druhém, aktualizovaném vydání a s rozšířeným obsahem.

„Dozvíte se, který úřad a jak vám může pomoci s vysokými náklady na bydlení, nízkými příjmy nebo energetickými úsporami. Budete vědět, kam se obrátit v případě, že vás trápí dluhy a chcete je řešit, nebo potřebujete potravinovou a materiální pomoc k překlenutí krizové situace,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ivo Slavotínek.

Velký prostor je věnován informacím pro ty, kteří pečují o své blízké nebo sami hledají vhodnou péči. Lidem se zdravotním postižením i seniorům přináší brožura přehled finanční podpory a návody, jak a kde si ji vyřídit. Radí s výběrem vhodné sociální služby a upozorňuje na rizika v této souvislosti.

Rodiny s dětmi získají informace o dávkách, které mohou žádat, a příspěvcích v souvislosti se zájmovými kroužky, vzděláváním nebo zdravím dětí. Pozornost je věnována i vašemu bezpečí před takzvanými šmejdy a jejich podvodnými praktikami.

V každodenních starostech ani krizové situaci nemusíte být sami. Pokud nevíte, kde začít a jak svou situaci řešit, obraťte se na sociální pracovníky, které najdete na městském/obecním úřadě nebo magistrátu. Pomohou vám zorientovat se v síti podpory a pomoci, kterou máte v Olomouckém kraji k dispozici. Kontakty na ně také najdete v brožuře Nebojte se říct si o pomoc, kterou si můžete v elektronické podobě stáhnout z webu Olomouckého kraje ZDE,  

Pokud chcete vytištěnou, můžete ji získat na městských/obecních úřadech a magistrátech, na pobočkách Úřadu práce ČR nebo okresních správ sociálního zabezpečení nebo na recepci hlavní budovy Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Zdroj: Olomoucký kraj

 

 

Klíčová slova: