Aktuálně

Začala registrace na 24. ročník konference INSPO

14.10.2024 16:35

Program konference INSPO, která proběhne v sobotu 23. listopadu v Kongresovém centru Praha,  opět nabídne průřez novinkami v oblasti technologií pro uživatele se specifickými potřebami. V dopolední plenární sekci se můžete těšit například na příspěvek o léčbě ochrnutí pomocí elektroakupunktury metodou AC-TIVE ENF, která umožňuje nové pohyby ovládat vlastní vůlí, či představení aplikace MEDDI, nabízející celou škálu funkcí, zahrnující komunikaci s lékaři, zařizování potvrzení, receptů i žádanek online, zasílání obrazové i video dokumentace či získání rychlé odborné pomoci. 

Poradní orgán ombudsmana žádá zastání u poslanců. Novela školského zákona podle členů negativně ovlivní děti s postižením

13.10.2024 13:39

Poradní orgán veřejného ochránce práv pro oblast ochrany práv osob se zdravotním postižením požádal ombudsmana, aby Poslanecké sněmovně vysvětlil negativní dopady novely školského zákona na práva dětí s postižením a jejich rodin. Zrušení možnosti využívat dalšího pedagogického pracovníka, neochota vlády doplnit mezi pedagogické pracovníky pozici sociálního pedagoga a neotevření školního poradenského pracoviště nepedagogickým pracovníkům negativně ovlivní vzdělávání dětí s postižením.

Byl zahájen šestnáctý Týden sociálních služeb ČR

08.10.2024 18:22

V pondělí 7. října 2024 byl zahájen Týden sociálních služeb ČR pořádaný Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí, jenž se letos koná již pošestnácté. Týden sociálních služeb je obdobím prezentací, setkávání se a odborných diskuzí, hlavní cíl však zůstává stejný: akcentování a zviditelnění sociálních služeb jako přirozené a nutné součásti každé moderní společnosti. 

„Revma“ bolí – nejvíc trpí klouby. Na vyšetření u specialistů čekají pacienti měsíce

05.10.2024 9:29

Nejen bolesti kloubů, ale i vyšší riziko zlomených kostí, plicní embolie nebo infekcí. To vše v Česku každý rok hrozí přibližně 3 000 nových pacientů, kteří se od lékařů dozví, že trpí revmatoidní artritidou. Pacientská organizace Revma Liga ČR na chronickou nemoc upozorňuje u příležitosti Světového dne artritidy. Pro nové i zkušenější pacienty, jejich příbuzné a známé pořádá akci, jejíž motto zní: „Včasná péče – silnější obrana“. 

Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

28.09.2024 19:15

Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. 

Ústavní soud dal ombudsmanovi za pravdu a potvrdil, že výkon veřejného opatrovnictví je výkonem přenesené působnosti

27.09.2024 11:45

Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí a požádal Ústavní soud, ať jej zruší jako protiústavní. Ústavní soud vyhověl. Ombudsmanovi tak nadále zůstává zachována pravomoc šetřit stížnosti lidí s postižením na veřejné opatrovníky (obce).

Podpora duševního zdraví míří přímo k lidem domů

26.09.2024 21:22

V celém okrese Ústí nad Orlicí se daří naplňovat reformu psychiatrické péče. Nově zde působí multidisciplinární tým zdravotníků a sociálních pracovníků, který jezdí za lidmi domů a pomáhá jim zvládnout život, do kterého zasáhlo vážné duševní onemocnění. 

21. září je světovým dnem Alzheimerovy choroby

18.09.2024 11:18

Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence v Česku trpí více než 150 000 lidí a odhaduje se, že během následujících dvaceti let jejich počet stoupne na dvojnásobek. Tato skutečnost tak představuje globální problém s významnými zdravotními a společenskými důsledky, které jsou velkou výzvou pro zdravotní a sociální politiku jednotlivých států, včetně České republiky. Jedním z východiskem je větší podpora terénních služeb.

1 ze 100: Epilepsie je s námi víc, než si myslíme.

17.09.2024 9:19

Národní den epilepsie, který slavíme pravidelně poslední den v září, je příležitostí ke zvýšení povědomí o této nemoci. S epilepsií žije zhruba 1 % lidí, včetně dětí. Projevuje se různě, od drobných ložiskových epizod, které se mohou projevit jen nepříjemným pocitem, až po velké záchvaty, se nimiž si tuto nemoc nejčastěji spojujeme. I s epilepsií však lze žít dobrý a kvalitní život. Pomoci k tomu mohou podpůrné služby.

Stránky